sobota 21. března 2015

Detoxikace

Nedávno jsem se setkala s názorem, že detoxikace je jen mýtus, výmysl, marketingový tah, že tělo je schopno čistit se samo a k žádné toxicitě těla nedochází, že orgány se v těle špatnou stravou nezanáší, že vše nepotřebné vylučuje a šlape jako hodinky. Je tomu opravdu tak?

Ano, z části má pravdu, tělo je opravdu schopno regenerovat samo, čistit se samo, vyrovnat se s toxicitou a vylučovat to, co nepotřebuje. Zvládá to perfektně, samo, bez jakékoli pomoci. Ale ne, pokud mu budeme podkopávat nohy!

Pokud si pořídíte bagr, který vám bude kopat díru na zahradě, ale během toho budete díru zasypávat lopatou, výsledek bude nulový, dokonce vám tam může vzniknout větší kopec, než byl na začátku. Přesně takhle to funguje s tělem.


Tělo se nejlépe čistí, pokud mu není dodávána žádná strava (půst), není zpomalováno a zatěžováno trávením, může se soustředit pouze na sebe. Tahle půstovací fáze (u většiny lidí) nastává v noci - když spíme. Několik hodin bez jídla během spánku má tělo možnost se uzdravovat, jenže pak se vzbudíte, dáte si "vydatnou snídani" (tak, jak je všude špatně doporučováno) a celý proces čištění jste zastavili, celou snahu těla jste zmařili. A co víc - většina lidí je za den přibližně 10 hodin bez jídla a 14 hodin s potravou - nyní zasypáváte to, co bagr vykopal a vzniká vám kopec. 

Díky tomuto režimu obnovování se zdravotní stav zhoršuje tak pomalu, že si toho často ani nevšímáme. Změny jsou opravdu nepatrné, ale pravidelné. V 50 letech začnete zjišťovat, že vás všechno bolí, že máte vysoký tlak, cholesterol, dost možná i nějakou "nevyléčitelnou" chorobu. Toho se s radostí chopí farmaceutické firmy a nabídnou vám léky za tisíce korun, které budete polykat do konce života (a bude jich přibývat ... a budou přibývat rychle, protože ta chemie vám s toxicitou moc nepomůže). Nikomu to ale nepřijde divné, léky má dneska v přihrádce každý. Považuje se to za běžnou součást života. Považuje se to za normální. Hmm, ale normální je být zdravý.


Zároveň je potřeba si uvědomit, že detoxikace není nárazová záležitost. Nelze držet půst 7 dní v roce, zbytek času se cpát fast foodem a čekat, že budu mít tělo dostatečně čisté. (Tihle experti mají ve zvyku po pár půstech říct, že půst nefunguje, protože půstují pravidelně a stejně jsou nemocní). Samotná detoxikace ani nemusí být půst, dokonce ani konzumace pouze čerstvých ovocných a zeleninových šťáv. Jak už jsem psala výše - tělo se detoxikuje samo, i v noci, proto stačí, když během dne nebudeme tělo podkopávat, ale podporovat. Detoxikace probíhá i na raw vegan stravě (případně na veganské stravě bez lepku a cukru, s vysokým podílem syrového).

Zapomeňte na doplňky stravy, vitamíny v tabletách, superfoods, sypané čaje s nápisem "detox", detoxikační náplasti, detoxikační balíčky, detoxikační oleje. Stačí se projít lékárnou a nápis "detox" bude mít polovina produktů. Takhle to opravdu nefunguje.

Detoxikace je zdarma, není k ní potřeba nic speciálního, nejde koupit. Je potřeba pouze komunikovat se svým tělem, respektovat jeho potřeby, dodávat kvalitní stravu a dopřát mu odpočinek (fyzický i psychický). Odvděčí se vám! :)

Žádné komentáře:

Okomentovat