pondělí 9. února 2015

Aspartam (E951)

Látka patří do skupiny: Náhradní sladidla
Původně vyvíjen jako nervový jed, chemická zbraň ... ale dobrovolně ho konzumujeme ve stravě.

Jedná se o syntetické sladidlo, které je cca 200x sladší než cukr. Zvýrazňuje aroma. Používá se ve více než 6000 potravinách po celém světe. Látka není stabilní při zahřívání - ztrácí svou sladkost. Zvyšuje chuť k jídlu.
Aspartam se používá jako náhražka cukru k běžnému slazení, k výrobě sypkých nápojů, čajů, žvýkaček, některých jogurtů, některých dezertů, pudinků, snídaňových cereálií, mražených krémů, majonézy, hořčice, nakládané zeleniny a ovoce, vitamínových doplňků a další. Většinou se nepoužívá v pokrmech, které je nutné zahřívat, tepelně upravovat.

Nežádoucí účinky:

  • Aspartam byl poprvé schválen v roce 1974. V tomto roce se objevily první zmínky o možném poškozování mozku (zejména se vznikem rakoviny mozku). Od té doby probíhají diskuze týkající se jeho závadnosti. - V roce 1996 byl, v rámci studie na krysách, dokázán zvýšený výskyt rakoviny mozku.
  • Aspartam může vyvolat např. závratě, bolení hlavy, vyrážky, bušení srdce, ztráty citu, deprese...
  • Způsobuje poruchy chování u dětí (hyperaktivitu). U dospělých může zvyšovat agresivitu.
  • Aspartam se v těle rozkládá na methanol, proto by se mu za každých okolností měly vyhýbat těhotné a kojící ženy.

1 komentář:

  1. Tento článek si zaslouží protinázor http://galenus.cz/clanky/vyziva/aditiva-aspartam

    OdpovědětVymazat