čtvrtek 5. února 2015

Pravidla správného kombinování potravin

Dodržovaní kombinací je nutné pro správnou funkci trávení a pro co nejvyšší využitelnost živin v potravinách. Zamezí se tak zažívacím potížím, pálením žáhy, plynatosti, zácpě, průjmu a dalším. Tato pravidla neplatí pouze pro vitariánství a veganství, ale taky pro konvenční stravování.



1) Kombinace:  kyselé jídlo + škroby, protein + sacharidy

Nikdy nekonzumujte škroby a kyselé potraviny společně.
Nikdy nekonzumujte sacharidy a bílkoviny společně.
  • Nejdůležitější ze všech pravidel kombinování, které by mělo být dodržováno za všech okolností

2) Kombinace: bílkovina + bílkovina

Nikdy nekonzumujte dva druhy bílkovin společně.
  • Dvě koncentrované bílkoviny různého charakteru a složení (jako například ořechy a sýr) by se neměly kombinovat. Kyselost, typ, síla a doba trávení pro různé bílkoviny nejsou jednotné. Vzhledem k tomu, že koncentrované bílkoviny jsou hůře stravitelné než jiné prvky potravin, je potřeba se vyhnout kombinaci dvou různých koncentrovaných bílkovin.
  • Lidé s poruchou trávení by se měli omezit na kombinaci pouze jednoho druhu ořechů (nebo semen) v jednom jídle. Ostatní mohou experimentovat s kombinacemi dvou nebo tří druhy ořechů (semen) v jednom jídle.

3) Kombinace: bílkoviny + tuky

Nekonzumujte bílkoviny s tuky.
  • Potřeba koncentrovaného tuku v naší potravě je velmi nízká a přirozeně bílkovinná jídla obsahují tuku dostatek. Většina ořechů obsahuje 10-20% bílkovin a 45-70% tuku. Avokádo obsahuje 1-2% bílkovin a 11-17% tuku. Většina ostatních bílkovinných potravin obsahuje velké množství tuku, včetně sýrů, vajec a masných potravin. Výjimkou jsou luštěniny, odstředěné mléko a libové maso (ty obsahují hodně bílkovin a malé množství tuku).
  • Tuk má inhibiční vliv na trávící sekreci a snižuje množství a aktivitu pepsinu a kyseliny chlorovodíkové, které jsou nezbytné pro trávení bílkovin. Tuk může tuto funkci trávení bílkovin snížit až o 50%. Protože většina bílkovin už obsahuje velké množství tuku, není vhodné přidávat další.

4) Tuky + jiné potraviny

Konzumujte tuky střídmě.
  • Tuky zpomalují trávení i jiných potravin. Pokud bude použit se škrobem, bude zpomalený průchod škrobu ze žaludku do tenkého střeva. Tuk inhibuje nejen sekreci žaludeční šťávy, ale také inhibuje fyzické činnosti žaludku. Příliš mnoho tuku v jídle způsobuje říhání a pálení v krku.
  • Když se tuky (avokádo, ořechy, semena) kombinují s listovou zeleninou (nejlépe syrovou), tak je inhibiční vliv tuků na žaludeční sekrece neutralizován a trávení probíhá zcela normálně. Použití tuku se škrobem je přijatelné, pokud je součástí jídla i listová zelenina.
  • Avokádo: Ačkoli není vysoko-bílkovinnou potravinou, obsahuje více bílkovin než mléko. Díky vysokému obsahu tuku a nízkému procentu bílkovin má vysokou biologickou hodnotu. Nejlépe využitelné je s listovou zeleninou. Jelikož má vysoký obsah tuku, který má tendence zpomalovat trávení, je vhodná kombinace s potravinami s kratší dobou trávení. Možné jsou kombinace s polokyselým a kyselým ovocem. Nevhodná je kombinace se sladkým ovocem, obzvláště se sušeným.
    V článku na toto téma Dr. Vetrano říká, že výjimka může být provedena v kombinaci avokáda a čerstvého sladkého ovoce (jako například banány), ale že by nemělo být kombinováno se sušeným sladkým ovocem (pokud nebylo namočené přes noc). Vetrano také říka:"Konzumace avokáda s listovou zeleninou zlepšuje jejich trávení. Další nejvhodnější kombinace pro avokádo je s polokyselým nebo kyselým ovocem. Zdá se, že tuk v této kombinaci nenarušuje dobu vyprazdňování žaludku a máme s touto kombinací výborné výsledky. Protein, který avokádo obsahuje (okolo 2%) není dostatečný, aby zasahoval do trávení ovoce. Ještě lepšího výsledku trávení lze dosáhnout, pokud se k této kombinaci přidá listová zelenina. Lidé se slabým žaludkem a špatným trávením by měli konzumovat avokádo pouze s listovou zeleninou. Nejvhodnější je nikdy nekombinovat avokádo se sladkým sušeným ovocem (nebo pouze v malém množství s velkou porcí listové zeleniny)".
  • Protože avokádo obsahuje malé množství bílkovin, je také možné kombinovat ho s bramborami nebo s jinými škroby. Avokádo by nikdy nemělo být kombinováno s ořechy, protože obsahují velké procentu bílkovin. Také by nikdy nemělo být konzumováno s melouny.

5) Kombinace: Kyselé ovoce + bílkoviny

Nekonzumujte kyselé ovoce s bílkovinami.
  • Citrusy, rajčata, jahody, ananas a další kyselé ovoce by nemělo být kombinovány s ořechy, sýry, vejci nebo masem. Kyselé plody inhibují tok žaludeční šťávy. Štěpení proteinů vyžaduje nerušený tok.
  • I když Dr. Shelton zahrnuje v tomto pravidle zákaz citrusů a rajčat s ořechy a sýrem, pokračuje dál a říká, že ořechy a čerstvý sýr v kombinaci s kyselým ovocem nenarušují trávení, ale mají své trávení zpožděné. Také říká, že kyselé ovoce nebránilo toku žaludečních šťáv o nic více, než olej z ořechů nebo smetana sýrů.
  • Mnoho Hygieniků z Natural Hygiene používá rajčata s ořechy a věří, že nezpůsobují žádný problém. Citrusové plody představují jinou situaci, protože cukr v ovoci může začít kvasit, kvůli zpomalenému trávení vlivem ořechů. Různé pokusy s využitím citrusových plodů v kombinaci s ořechy přineslo rozdílné výsledky. Grapefruit je vhodnější pro kombinaci s ořechy, protože obvykle obsahuje méně cukru.
  • Citrusové plody je nejlepší jíst samostatně, ale můžou být kombinovány s jiným kyselým ovocem. Ořechy je nejvhodnější konzumovat s listovou zeleninou.
  • Dr. Shelton:"I když ideální kombinaci tvoří ořechy s listovou zeleninou, snesitelnou kombinací jsou i ořechy s kyselým ovocem, mohou být spolu tedy konzumovány střídmě"

6) Kombinace: cukr + škroby, bílkoviny + kyselé ovoce

Nekombinujte sladké plody s potravinami, které vyžadují delší dobu trávení, jako jsou bílkoviny, škroby a kyselé ovoce.
  • Cukry v sladkém ovoci by měly opustit žaludek do dvaceti minut, pokud jsou zpomalovány jinými potravinami, začínají kvasit.
  • Kombinace cukrů a škrobů způsobuje další problémy. Při konzumaci cukru se ústa zaplní slinami, ale není přítomen ptyalin, který je nezbytný pro trávení škrobů. Pokud je škrob zamaskován cukrem, trávení je narušeno.
  • Monosacharidy a disacharidy kvasí rychleji než polysacharidy. Trávení cukrů probíhá v ústech nebo žaludku. Kvašení je nevyhnutelné, pokud jsou cukry zadržovány v žaludku vlivem pomalejšího trávení škrobů nebo bílkovin. Cukr má taky výrazný inhibiční účinek na tok žaludečních šťáv.

7) Kombinace: škrob + škrob

Konzumujte pouze jeden koncentrovaný škrob v jídle
  • Mírně škrobová zelenina může být kombinována s více škrobovou zeleninou. Není ale vhodná kombinace škrobové zeleniny s luštěninami a obilovinami, které obsahují mimo škroby i vysoké procento bílkovin.


8)Kyselé ovoce, polokyselé ovoce, sladké ovoce

Kyselé ovoce může být konzumováno s polokyselým ovocem.
  • Toto je vhodná kombinace, ale některé druhy polokyselého ovoce obsahují hodně cukru. Nicméně neexistuje žádná tlustá čára při rozdělení mezi kyselým a polokyselým ovocem. Proto je při této kombinaci lepší použít menší množství polokyselého ovoce. Mezi kyselé ovoce patří například: ananas, citrusy, jahody, některé odrůdy jablek a další.
Nekonzumujte kyselé ovoce se sladkým ovocem.
Polokyselé ovoce může být kombinováno se sladkým ovocem.
  • V téhle kombinaci je vhodnější použít sladší odrůdy polokyselého ovoce, jako jsou hrušky, jablka a některé druhy hroznů. Sladké ovoce jsou například banány, kaki, sladké hrozny a všechno sušené ovoce.
  • Dr. Shelton říká:"Když jsem zkoušel kombinovat banány s různymi druhy sladkého ovoce, se sušeným ovocem nebo s listovou zeleninou, zjistili jsem, že trávení fungovalo nejlépe, pokud jsem banány konzumoval samostatně". Většina lidí ale s kombinací banánů a jiného sladkého ovoce nemá potíže.
  • Sušené ovoce by se mělo konzumovat střídmě, pouze jeden druh v jídle a v malém množství. Pokud před konzumací sušené ovoce namáčíte, je vhodné používat co nejméně namáčecí vody, aby všechna voda byla absorbována a zabránilo se tak ztracení chuti a živin.

9) Kombinace: ovoce + zelenina

Nekonzumujte ovoce s jinou zeleninou než listovou.
  • Nejvhodnější je nekombinovat ovoce se zeleninou (obzvláště vařenou), proteiny nebo škroby, protože se zpomaluje jejich trávení a ovoce podléhá kvašení. Listová zelenina je libovolně kombinovatelná s kyselým, polokyselým i sladkým ovocem.

10) Zeleninové saláty.

Saláty jsou velmi dobře kombinovatelné s bílkovinami nebo škroby.
  • Jakákoli neškrobová zelenina může být kombinovaná se škroby nebo bílkovinami (kromě rajčat, které by neměly být kombinovány se škroby). Listová zelenina se velmi dobře doplňuje s většinou ostatních potravin a v jídelníčku by neměla chybět. Listová zelenina a ostatní neškrobová zelenina se tráví velmi rychle, nicméně pokud je její trávení zpomalováno škroby, bílkovinami nebo tuky, nedochází ke kvašení.

11) Melouny

Melouny konzumujte vždy samostatně
  • Dokonce není ani vhodné kombinovat dva různé druhy melounu v jednom jídle. Melouny jsou tvořeny z více než 90% vodou a procházejí žaludkem velmi rychle, při konzumaci s jinými potravinami podléhají kvašení.
  • Dr. Vetrano říká: "Melouny je nejvhodnější konzumovat samostatně, protože cukr a další živiny jsou v méně stabilní formě než u jiného ovoce. Pokud vložíte pomerančový džus na hodinu do lednice, jeho chuť se změní jen nepatrně, ale pokud vložíte do lednice melounovou šťávu jen na 10 minut, jeho chuť, barva a složení se výrazně změní. Rozkládá se mnohem rychleji než ostatní ovoce, proto konzumací s jiným ovocem způsobuje kvašení a ztrátu nutriční hodnoty."

12) Klíčky

Klíčky vojtěšky (alfalfa) mohou být kombinovány jako listová zelenina.
  • Ostatní klíčky by měly být zařazeny do stejné kategorie jako před naklíčením, i přesto že se procesem klíčení snížil obsah bílkovin a sacharidů.
  • Během procesu klíčení se sacharidové a proteinové složky mají tendenci snižovat a začínají se podobat listové zelenině namísto luštěnin, zrn nebo semen. Nicméně toto není jednotný případ. Klíčky vojtěšky a mungo obsahují spoustu chlorofylu. Klíčky vojtěšky můžeme libovolně kombinovat jako listovou zeleninu, ale mungo klíčky si zachovávají dostatek vlastností luštěnin, takže je vhodné nekonzumovat je s dalšími bílkovinami a škroby.
  • Čočka, sójové boby a jiné fazole by se neměly nechat klíčit příliš dlouho (maximálně tak, aby byl klíček stejně dlouhý jako semínko). Změna vlastností je tedy velmi malá a měly by být zařazeny do své původní kategorie luštěnin a tedy brány jako bílkoviny (nebo kombinace bílkovin a škrobů)

Zdroj: http://www.rawfoodexplained.com/digestive-physiology-and-food-combining/food-combining-rules.html

1 komentář:

  1. je to skvělé, díky za vynikající a čtivé články! věř si ono to půjde ale postupně, to si říkám sám taky :) Je to skvělé, že jsi se mnou a s dalšími kolegy na palubě! S pozdravem, Petr z vlaku .)

    OdpovědětVymazat