čtvrtek 5. února 2015

Přechod na vitariánství (raw food) během těhotenství a kojení

Je hodně maminek (nebo těch budoucích), které chtějí dopřát svému dítěti to nejlepší a začínají více uvažovat o tom, co jí a co dostává z jejich těla i dítě. To je moc dobře. Mají ale obavy z velkých změn... není divu, když na ně tlačí okolí, které o daném stravování nic neví. Stále mě udivuje, kolik lidí se najednou stává výživovými poradci, když se zmíním o veganství nebo vitariánství. Koluje řada mýtů a já se je pokusím vyvrátit.

1) "Z ovoce, zeleniny, semínek, ořechů a klíčků nedostane dítě dostatek živin."

  •  Při vyřčení téhle věty je potřeba si uvědomit, co se myslí slovem "živina". Minerály, vitamíny, tuky, bílkoviny, sacharidy, kalorie, aminokyseliny ... ať už si pod tímto slovem představíte cokoli, tak není nejmenší problém dostat všechny tyto potřebné živiny z vitariánské stravy. Je to dokonce jednodušší. Ovoce a zelenina má všechny minerály, vitamíny, bílkoviny a aminokyseliny, které naše tělo potřebuje. Semínka a jiné rostlinné tuky zařídí dostatečný příjem omega-3 a omega-6.
  • Jediné, co je potřeba si pohlídat, je dostatečné množství jídla. Ovoce a zelenina obsahuje spoustu vody a proto je nutné jíst větší porce než na vařené stravě, aby tělo mělo dostatečný příjem kalorií. Toho se není třeba vůbec obávat, syrová strava se tráví mnohem rychleji a proto dostaneme dříve hlad. Tělo si takto samo zajistí, aby dostalo potřebné kalorie, je jen potřeba pocit hladu neignorovat v domnění, že už jste toho za den snědli dostatek - pokud máte hlad, tak jste dostatek nesnědli.
  • Syrová strava je pro člověka nejpřirozenější bez ohledu na jeho věk. Je vhodná vždycky. Ať už je dítě nenarozené, dostává mateřské mléko od matky na syrové stravě, zrovna začalo chodit do školy nebo je v pubertě.

2) "Detoxikace při přechodu na vitariánství je pro dítě nebezpečná."

  • Zde je potřeba koukat na to objektivně. Do mateřského mléka se vždy dostává jen to nejlepší, ale pokud jste doteď snídaly pšeničný chleba s párkem, svačily zákusek, obědvaly svíčkovou se šesti a večeřely hranolky z KFC, tak detoxikace může být tak silná, že se budete cítit velmi slabá, unavená a nemocná a tehdy může být detoxikace nebezpečná pro vás a tedy i pro vaše dítě. Rychlost přechodu na vitariánství je individuální a musí se odvíjet od vaší současné stravy. Za nejvhodnější považuji nejdříve vyřadit mléčné výrobky, cukr a bílou mouku. Potom maso, vejce a lepek. Postupně ubírat vařené stravy a přidávat ovoce a zeleninu, dokud se nedostanete na 100% živou stravu (vitariánství).
  • "Pokud do mateřského mléka jde vždy jen to nejlepší, proč se nesmí kouřit/pít alkohol?" - Alkohol, cigarety a drogy jsou pro tělo jed. Pokud si otrávíte tělo, tak v něm nezůstane nic výživného, z čeho by se mléko mohlo vyrobit, tehdy se stává mateřské mléko toxickým a při pravidelné otravě se mléko přestane vytvářet.

3) "Ztratím mléko."

  • Neztratíte. Jak už jsem zmínila výše, tak do mléka se dostává jen to nejlepší. Pokud budete mít dostatečný příjem kalorií ze syrové stravy, která je pro tělo nejvíce využitelná, budete mít dostatek mléka pro nakojení i těch sousedových dětí.
  • Je mnohem pravděpodobnější, že mléko ztratíte na konvenční stravě. Tehdy totiž většinou nedodáváte dostatek živin ani pro své tělo, natož pro mléko. Budete více unavená, vystresovaná a protivná. Mléka se bude tvořit méně, protože nebudete tělu dodávat dostatek živin, z kterých je schopné mléko vytvořit a nakonec o mléko přijdete.
  • U veganek a vitariánek je velmi častým jevem, že své dítě kojí až do věku 2-3 let. Zatímco konvenčně stravující se maminky kojení ukončují přibližně v 6. měsíci (mléko se jim přestane tvořit nebo už není dostačující... případně se cítí při kojení unavené a vyčerpané a dítě odstavují samy).

Pokud se budete řídit základními pravidly syrové stravy, budete konzumovat dostatek ovoce a zeleniny, budete dodržovat pravidla správného kombinování potravin a budete přecházet postupně, tak je syrová strava to nejvhodnější, co můžete dopřát sobě a stejně tak i svému dítěti.

Žádné komentáře:

Okomentovat