úterý 3. února 2015

Pravda o superfoods (v hlavní roli chia semínka)

Čím dál tím častěji všude vidím doporučení na nové a nové superfoods (superpotraviny). Nejlépe takové, které vyrostly na druhé straně zeměkoule a jejichž název je jen těžce vyslovitelný pro běžné obyvatelstvo.

V první řadě je potřeba si uvědomit, že nic takového jako "superpotravina" zkrátka neexistuje. Nejsme v pohádce ani ve škole čar a kouzel. Pokud sníte jednu konkrétní potravinu, neudělá to z vás nádherného, mladého, zdravého ani štíhlého jedince.
Pokud při používání "superpotravin" pociťujete příznivé účinky, je to tím, že daná potravina obsahuje nějaké minerály/vitamíny, které vašemu tělu chyběly. To ale nedělá z té potraviny žádný zázrak - minerály a vitamíny obsaženy v superfoods se vyskytují i v lokálním ovoci, zelenině a semínkách, jen je potřeba zjistit, co konkrétně tělu nedodáváte, co vám chybí a následně zařadit do stravy potravinu, která to obsahuje.

Ráda bych se zaměřila na semínka, neboť zrovna vypuklo obrovské šílenství ohledně CHIA semínek (a hlavně pudingů z nich).

Při vyhledávání informací o chia semínkách často narazíte na srovnávací tabulky. To je moc fajn. Srovnání se hodí. Má to jeden malý háček - autoři těchto srovnávacích tabulek (nejčastěji prodejci superfoods) potřebují zajistit, aby z té tabulky právě jejich potravina vyšla jako král. Jednoduše začínají srovnávat nesrovnatelné. Například jsem se dočetla: "Nalezneme v nich 3x více železa než ve špenátu, 2x více draslíku než v banánech, 5x více vápníku než v mléce a 9x více Omega-3 než v sóji". To se hezky poslouchá. Ale nějak nedokážu najít důvod, proč srovnávat výživovou hodnotu semínek a listové zeleniny. Je jasné, že 100g semínek toho obsahuje více než 100g špenátu.

Jelikož nejsem prodejce superpotravin (ani jiných produktů), můžu si dovolit udělat srovnávací tabulku mnohem objektivnější - a tedy srovnávat semínka se semínky.

Údaje jsou na 100g. Podtrženy jsou hodnoty, které obstály nejlépe s ohledem na hodnoty ostatních semínek.

MINERÁLY (rozklikni pro zvětšení)
Calcium (Vápník)
Copper (Měď)
Iron (Železo)
Magnesium (Hořčík)
Manganese (Mangan)
Phosphorus (Fosfor)
Potassium (Draslík)
Selenium (Selen)
Sodium (Sodík)
Zinc (Zinek)
BÍLKOVINY (rozklikni pro zvětšení)

VITAMÍNY (rozklikni pro zvětšení)

OMEGA-3 (rozklikni pro zvětšení)


Nenechte se napálit slovy jako "super, zázračné, léčivé,.." a radši si informace ověřte. Například zde. Ušetříte spoustu času a peněz. :)

1 komentář:

  1. Ahoj, chtěla bych ti poděkovat za tento článek! Začínám se syrovou stravou a je pravda, že jsem se po těchto superfoods hodně poohlížela a teď vidím, že zcela zbytečně jsem se nechala ovlivnit. Děkuji ti za to :)

    OdpovědětVymazat